Mordet På Christy Mirack – Opklaret Efter 25 År

Den 21. december 1992 om morgenen, er 25-årige Christy Mirack på vej ud af døren for at tage på arbejde på Rohrerstown Elementary School hvor hun underviser 6 klasse. Hun har planlagt at hun skal dele julegaver ud til sine elever inden de alle går på juleferie. Christy når dog aldrig frem.

Hvem var Christy Mirack

Christy Mirack

Christy Mirack blev født i Shamokin, i staten Pennsylvania. En lille søvnig by som, årtier tidligere havde oplevet et industrielt boom på grund af blandt andet kulminer i området.

Christy gik på Our Lady of Lourdes Regional High School, som hun blev student fra i 1985, hvorefter hun flyttede til den sydlige ende af Lancaster County for at begynde på Millersville University hvor hun læste til lærer.

Kort efter hun blev færdiguddannet som lærer blev hun ansat som hjælpelærer på Rohrerstown Elementary School i Lancaster, og kun et år før hun døde fik hun stillingen som lærer for 6. klasse.

Christy blev hurtigt en af elevernes yndlingslærere takket være hendes sprudlende personlighed, hjælpsomme natur, og fordi hun var god til at give eleverne den individuelle opmærksomhed som de havde behov for.

Der var dog ikke mange som kendte til Christys sociale liv udenfor skolen. Ikke engang hendes egen familie. Christy var ekstremt loyal, men også ekstremt privat anlagt. Dette er også en af grundene til at det tog så mange år at opklare mordet på Christy.

Ifølge Christys venner var hun meget opmærksom på sikkerhed, og hun plejede at skælde dem ud hvis de lod døre og vinduer stå åbne eller ulåst. I hendes egen lejlighed var der smæklås på døren, så den låste automatisk når døren var lukket.

På en helt almindelig morgen plejede Christy at stå op kl. 6 for at lave morgenmad til sig selv, hvorefter hun ville se lidt morgennyheder imens hun gjorde sig klar til at tage på arbejde. Hun plejede som regel at tage afsted kl. ca. 7.30.

Den 21. December 1992

Der var kun få dage til jul, og Christy var ved at gøre sig klar til at tage på arbejde. Hun havde pakket en bog ind til hver enkelt af hendes elever, som de skulle have i julegave. Efter skole den dag, når de alle gik på juleferie, havde Christy planer om at besøge sin familie hjemme i Shamokin.

Men denne mandag morgen begyndte der at ringe alarmklokker, efter Christy ikke mødte ind på arbejde som hun plejede. Hun var kendt som en ansvarlig og pålidelig lærer, så det var bekymrende at ingen havde hørt noget fra hende.

Bekymret over hendes fravær, beslutter skoleleder Harry Goodman sig for at kører forbi Christys lejlighed i Greenfield Estates komplekset.

Da han ankommer til lejligheden finder han hoveddøren stående åben, så han går ind i lejligheden og finder Christy liggende livløs på stuegulvet. Klokken er 9.20 om morgenen da han skynder sig hen til naboen for at låne en telefon og ringe 911. Der går ikke længe før politi og ambulance ankommer til lejligheden og desværre konstaterer at Christy er afgået ved døden.

Det står hurtigt klart for politiet at der er tale om en forbrydelse. Der er ingen tegn på at hoveddøren er brudt op, og der var et kighul, som gjorde det muligt for Christy at se hvem som stod udenfor. Dette fik også politiet til at mene at der måtte være tale om en gerningsmand som hun kendte i forvejen eller at hun var blevet overrasket af gerningsmanden da hun var på vej ud af døren.

Inde i stuen var der tegn på kamp. Der flød med julegaver og poser rundt i hele rummet, som var blevet kastet rundt. Christy var blevet kvalt og slået i og omkring ansigtet. Man fandt ved siden af Christy et træskærebræt som politiet mener at Christy havde forsøgt at forsvare sig med. Desværre skulle det vise sig at det var blevet brugt imod hende i stedet for. Til at starte med ville politiet ikke udtale sig om hvorvidt hun også var blevet seksuelt misbrugt, dog blev Christy fundet med tøjet på overkroppen skubbet op, ligesom hendes bukser og trusser var trukket ned.

Hun var også iført overtøj og handsker, hvilket netop kunne tyde på at hun var på vej ud af døren, da hun blev overfaldet.

Christy havde en bofælle som var taget afsted på arbejde kl. 7 om morgenen, hvilket betød at Christy var blevet overfaldet og slået ihjel mellem kl. 7 og 7.30, hvor hun som regel selv tog afsted.

Efterforskningen

Efterhånden som efterforskningen gik i gang kom der flere informationer ud omkring mordet på Christy Mirack. Det viste sig nu, at Christy var blevet sexuelt overfaldet. Det kom også frem at hun var blevet tæsket så brutalt at hendes ansigt var uigenkendeligt.

Christy blev obduceret dagen efter hun var blevet fundet, og retslægen fandt at der var læsioner fra stump vold på hendes hals, bryst, ryg og ansigt. Han fandt også at hende kæbe var brækket.

Man fandt også rester fra sæd flere steder på hendes krop, samt i gulvtæppet lige under hvor Christy lå.

Politiet afhørte flere personer, og nogle gik med til at tage en løgnedetektortest, men alle blev udelukket som mistænkte. En af de første mistænkte politiet fokuserede på var Harry Goodman. Det gav umiddelbart mening, fordi det var ham som fandt Christy, men også han blev hurtigt afvist igen som mistænkt. Politiet vendte derefter deres mistanke imod en gift mand, som var 20 år ældre end Christy, som hun havde datet tidligere på året. Han blev dog udelukket via DNA prøver i 1993.

Der var desværre meget få øjenvidner som kunne hjælpe politiet i deres efterforskning, men de få der var, skulle vise sig at få stor betydning for efterforskningen. 

Et øjenvidne så en så for eksempel en mand i en mellemstor bil parkere på en parkeringsplads overfor Christys bygning, for derefter at gå hen imod indgangen til bygningen omkring kl. 7 om morgenen den 21. december. 

Politiet bad den pågældende mand om at stå frem, så de kunne udelukke ham som mistænkt i sagen, og de sagde at såfremt han ikke kom frem af sig selv, ville de arbejde ud fra den teori at bilen og manden var involveret i mordet på Christy. 

Billede af en Dodge Daytona fra 1991, som et vidne havde set på parkeringspladsen overfor Christys lejlighed.

Den første januar 1993, kom der lidt mere specifikke oplysninger frem om hvad politiet ledte efter. Helt præcist ledte de nu efter en muskuløs hvid mandsom kørte i en hvid bil, f.eks. en Dodge Daytona ES årgang 1990 eller en Toyota. Beskrivelserne af både den mistænkte, samt bilen havde de ifølge politiet fået af flere vidner. På omkring samme tidspunkt sagde politiet at de var ved at indsnævre deres liste over mistænkte. 

I maj 1993 udgav politiet en tegning af en mand som en nabo til Christy havde set gå på Pitney Road på dagen hvor mordet fandt sted. Denne mand blev beskrevet som sidst i 20erne, mellem 100 og 110 kilo, muskuløs af bygning, langt, tyndt mellembrunt hår, glatbarberet og med dybtliggende øjne. Han var iført en blå, hvid og sort forvasket skjorte og blå jeans. 

I juli opdaterede politiet deres beskrivelse af den mistænkte som var set parkere ved siden af Christys lejlighed. De mente nu at denne person kørte i en sølvfarvet Dodge Daytona hatchback fra enten 1989 eller 1991, med solskærme på bagvinduet. 

Politiet arbejdede stadig ud fra den teori at Christy kendte sin morder, og i 1995 havde de afhørt over 1500 personer og udelukket mere end 60 mænd via samligning af blod og sæd fundet på gerningsstedet. 

Desværre skete der ikke ret meget mere i sagen om mordet på Christy Mirack før en del år senere.

Anonymt Opkald Fra Morderen?

I 2003 sad en journalist ved Lancaster Sunday News ved sit skrivebord da han pludselig får en opringing. 

Personen i røret er en mandsom, ifølge journalisten, lød til at være i 30erne, og han havde en idé til en artikel avisen skulle skrive. 

Manden forklarede at han aftenen før havde siddet sammen med noglie venner og drukket, og at de var kommet til at snakke om mordet på Chandra Levy, en tidligere praktikant for kongressmedlem Gary Condit, som var blevet fundet myrdet i maj 2003. 

Manden mente at avisen skulle skrive en historie om kvinder som Chandra, som var løse på tråden og levede et dobbeltliv. Derefter nævnte han som eksempel Christy Mirack. 

Manden fortalte også journalisten at han kendte Christys bror, Vince Mirack, og at han kendte til en lade på Mirack familiens ejendom som Christy brugte til at mødes med mænd i. 

Dette fik selvfølgelig journalisten til at spidse ører, og manden fortsatte med at foreslå at han skulle skrive en historie om kvinder som var løse på tråden, hvorefter han kaldte Christy nedsættende navn, som indikerede at hun var promiskuøs. 

Journalisten ringede til politiet, som kontaktede FBI, og FBI mente at det var sandsynligt at det var Christys morder som havde ringet. Desværre var det for sent at spore opkaldet, og der var ikke rigtig nogen baggrundsstøj som kunne hjælpe dem med at lokalisere hvor opkaldet var kommet fra. Det blev også afkræftet, af Vince Mirack, at der fandtes en lade på Mirack familiens ejendom. 

Sagen gik i stå igen, og der skulle gå yderligere 14 år før der begyndte at ske lidt i sagen igen.  

Hjælp Fra Nyere DNA Teknologi

I 2016 overtog Lancaster County efterforskningen af mordet på Christy, og året efter kontaktede de Parabon Nanolabs, med henblik på at få hjælp til arbejdet med den DNA som man fandt i tæppet under Christys lig i 1992. 

Laboratoriet kunne ved hjælp af denne DNA lave en såkaldt genotype fil. Genotypen er hele komplekset af gener som nedarves fra begge forældre, hvilket vil sige at genotypen bestemmer alle de nedarvede karakteristika som en person har. 

Udfra genotype filen kunne laboratoriet udvikle en fænotype fil, som udgør alle de karakteristika ved en person som kan ses med det blotte øje. Altså en fil som fortalte noget om morderens hårfarve, øjenfarve, hudfarve og lignende. Denne brugte de til at lave en profil af Christys morder i forskellige aldre: 25 år, 45 år og 55 år. 

Billede af Christy Miracks potentielle morder, skabt ud fra fænytype filen.
Billede af Christys morder skabt ud fra fænotype filen i alderen 20, 45 og 55 år.

Billederne af morderen, lavet ud fra DNA profilen blev offentliggjort i håbet om at nogen ville kunne genkende personen på billedet. Politiet gjorde dog opmærksom på at billederne ikke var 100% præcise. 

Det Store Gennembrud

I maj 2018 var mordet på Christy Mirack i nogen stor nyhed længere. Der var gået over 2 årtier siden den unge skolelærer var blevet slået ihjel af en ukendt gerningsmand. Men efterforskerne som nu arbejdede på den gamle uopklarede sag kunne ikke slippe den.

Laboratoriet som havde udviklet fænotypen året før havde nu den nødvendige teknologi til at skrue op for arbejdet med DNAet fundet på gerningsstedet.

For efterforskerne var dette deres sidste mulighed for at finde Christys morder. Der var ikke flere vidner eller mistænkte de kunne afhøre. Hvis sagen skulle opklares skulle det gøres med DNA.

Laboratoriet foreslog at man uploadede morderens DNA profil til den genealogiske DNA side GEDmatch.

GEDmatch er en hjemmeside hvor folk som interesserer sig for slægtsforskning og lignende har mulighed for at uploade deres egen DNA profiler, og på den måde finde familie rundt omkring i verden som de måske ikke kendte til i forvejen. Det er et værktøj som mange bruger hvis de for eksempel er gået i stå med den traditionelle slægtsforskning eller hvis de ønsker at bekræfte den forskning de allerede har foretaget. Fordelen ved GEDmatch, i forhold til opklaring af gamle mordsager, er at det er en offentlig tilgængelig database, hvilket betyder at politiet også har adgang til de oplysninger som folk har lagt op på hjemmesiden.

DNA profilen fra morderen blev lagt ind i GEDmatch databasen og der gik ikke længe før der var et match til en halvbror til en mand som politiet på intet tidspunkt havde haft på deres radar.

Men sagen var ikke opklaret endnu. Før man kunne arrestere den mand som nu var i politiets søgelys, var man nødt til at bekræfte at hans DNA matchede det man havde fundet på gerningsstedet.

I et forsøg på at få fat i DNA fra den mand som man nu mistænkte for at have begået mordet på Christy, sendte man betjente fra Pennsylvanias statspoliti undercover ved et skolearrangement som den mistænkte skulle deltage ved. Har så man den mistænkte tygge tyggegummi og drikke af en vandflaske. Så snart manden smed tyggegummiet og vandflasken i skraldespanden skyndte betjentene at samle det op, det kunne bruges til at samligne DNAet.

Det var et match, chancerne for at det kunne være nogen anden var mikroskopiske, og man vidste nu at man havde fundet Christys morder. Manden var Raymond Rowe aka DJ Freez.

Billede af Raymond Rowe, taget efter han er blevet arresteret
Raymond Rowe aka DJ Freez

Nu hvor politiet vidste hvem der havde slået Christy ihjel, havde de også mulighed for at finde andre beviser som kunne vise en sammenhæng imellem Raymond Rowe og mordet på Christy.

De fandt blandt andet en fartbøde fra 1991 som viste at han på det tidspunkt kørte i en hvid Toyota Coup, en bil som lignede den som vidner havde beskrevet at de havde set på parkeringspladsen overfor Christys lejlighed.

Raymond Rowe aka DJ Freez

Mandag den 25. juni 2018 meddelte Craig Stedman, distriktsadvokaten i Lancaster at man havde arresteret Raymond Rowe for mordet på Christy Mirack. Han blev anholdt i sit hjem på Whittier Lane i Lancaster. Folk i lokalområdet var selvfølgelig lykkelige for at man havde fundet Christys morder, men man var samtidig chokeret over at det viste sig at være en lokal populær DJ.

Raymond Rowe, som gik under kunstnernavnet DJ Freez, optrådte som DJ ved alt fra skoleballer til bryllupper. Han var også fast DJ på en populær natklub, Chameleon Club, i godt og vel 15 år.

Ifølge Raymonds nu nedlagte hjemmeside spillede han også for kendisser som for eksempel Paris Hilton og Brooke Hogan, samt ved events som også inkluderede Sting og The Eagles.

Billede af Raymond "DJ Freez" Rowe sammen med Paris Hilton
Raymond “DJ Freez” Rowe sammen med Paris Hilton

Raymond Rowe blev født i 1968, og begyndt som teenager i 80erne at danse breakdance. Lidt senere begyndte han også at spille som DJ til kammeraternes privatfester. Han gik på McCaskey High School inde midt i Lancaster, men nåede alsrig at blive student. I 1988, som kun 19-årig, blev han gift for første gang.

Allerede i løbet af sommeren 1992 blev Raymond forlovet med en ny pige, og han blev skilt fra sin første kone i 1993. I august 1992 var han manden bag en demonstration imod vold på Lancaster Square, som ligger lige i nærheden af både byens retsbygning og rådhus.

I 1996 flyttede han til Chile, hvor han ernærede sig som DJ på natklubberne i turistområderne, men han vendte tilbage til Lancaster allerede året efter og åbnede en butik. I butikken oprettede han også byens første DJ skole.

I 1998 endte hans andet ægteskab i en skilsmisse, men han giftede sig igen allerede 2 år efter , i 2000, og samme år færdiggjorde han sin studentereksamen på aftenskole. Men heller ikke Raymonds 3. ægteskab skulle vare evigt. Parret blev skilt 7 år senere i 2007.

Raymond Rowe optræder som DJ Freez
Raymond Rowe aka DJ Freez

Før Raymond Rowe blev anholdt havde han ikke rigtig haft nogen særlige møder med politiet. Der var kun en enkelt episode i 2001 hvor politiet havde foretaget en razzia på natklubben Chameleon Club, hvor de var på udkig efter unge under 21 som havde fået serveret alkohol. I den forbindelse var Raymond blevet tiltalt for gadeuorden og at modsætte sig anholdelse. Raymond forsøgte nogle år senere at lægge sag an mod flere myndigheder i Lancaster, på baggrund af en påstand om at han havde pådraget sig skader under forløbet og at det havde været et brud på hans civile rettigheder. Søgsmålet blev dog afvist.

I 2013 blev Raymond gift med sin 4. kone, som han stadig var gift med da han blev arresteret for mordet på Christy. Umiddelbart efter han blev arresteret indrømmede han at det var ham der havde slået Christy ihjel, og han undskyldte til Christys familie. Desværre nåede Christys mor aldrig af finde ud af hvem der havde slået hendes datter ihjel.

Hvorfor myrdede Raymond Christy?

Den 8 Januar 2019 gik retssagen mod Raymond “DJ Freez” Rowe i gang, og han erklærede sig skyldigt i voldtægt, mord og en del andre anklagepunkter.

Under retssagen mod Raymond “DJ Freez” Rowe var der mange ting man desværre aldrig fik svar på. Man fandt aldrig ud af om Christy og Raymond kendte hinanden i forvejen, ligesom man heller ikke fandt frem til hvad motivet for mordet kunne være. Der er dog nogle få teorier.

Ifølge vidner i sagen gik Christy ofte i byen, dengang i 1992, og det er muligt at Raymond lagde mærke til hende imens han spillede på Chameleon Club eller ved en event, fulgte efter hende hjem med henblik på at overfalde hende.

Billede af billet til Chameleon Club som man fandt i Christy Miracks taske efter mordet.
Billet til Chameleon Club, fundet i Christys taske

Man ved at Christy havde været på Chameleon Club, for da man undersøgte hendes lejlighed for spor efter hun blev fundet, fandt man i hendes taske en billet til natklubben hvilket understøtter de vidneudsagn som fortalte at det var et af de steder Christy gik i byen.

Da retten skulle fælde dommen over Raymond Rowe kom den til at lyde på livstid uden mulighed for prøveløsladelse for mord plus en dom på 60-120 år voldtægt og andre forhold. Anklageren ville gerne have forsøgt at få Raymond dømt til døden, men efter flere diskussioner med forsvareren, hvor også Christys familie deltog, blev man enige om at anbefale livstid uden mulighed for prøveløsladelse.

Billede af Raymond "DJ Freez" Rowe fra fængslet hvor han sidder på livstid.
Raymond “DJ Freez” Rowe fik en livstidsdom

Den sidste brik Christys familie mangler at få på plads efter så mange år er spørgsmålet om hvorfor Christy blev slået ihjel. Raymond har stadig ikke afsløret sit motiv for at overfalde Christy, og spørgsmålet er om han nogensinde gør det. Vi kan kun håbe på at tiden bag tremmer vil få ham til at tænke sig om og måske give familien det sidste svar de mangler.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.